Ronald Onderdelinden; Vlaardingen:

“Mijn tuin moest echt anders, dat stond vast! Maar hoe? Een jaar of vier geleden ben ik gestart met de plaatselijke hovenier. Het doel was om het knollenveld in mijn tuin om te toveren tot een strak gazonnetje… Dus we gooiden er 14 kuub zand in om het grasveld op te hogen en goed te draineren. Vervolgens rollen gras erin gelegd en flink sproeien. De eerste maand zag het gazon er prachtig uit, maar daarna werd het al gauw minder. Kale of bruine plekken, onkruid dat de kop op stak, mos en woelmuizen die baantjes trokken door het gazon. Na nog een jaar druk te zijn geweest met kalk strooien, sproeien, verticuteren, gras inzaaien, linten spannen tegen de graszaad etende vogels, bemesten en beluchten dacht ik uiteindelijk: dit moet anders. Wellicht is het toch beter om met de natuur mee te bewegen in plaats van uit alle macht een strak gazonnetje te willen formeren. En opeens was het idee daar. Ik wilde een natuurtuin, een tuin waar wat te zien is, waar wat te beleven valt, waar je de seizoenen voorbij ziet trekken. Een tuin die leeft! Een bijdrage leveren aan het insectenleven, biodiversiteit, tegeltje wip, noem het allemaal maar op.

Dus vervolgens heb ik een aantal hoveniers benaderd, maar die wilden vooral werken aan strakke tuinen met een mooi lijnenspel en bijbehorende beplanting. Zo kwam ik niet verder. Toen bedacht ik me dat ik in mijn schooltijd regelmatig de natuur in trok met Jeroen Verhoeff. Zou hij wellicht iemand kennen die een plan voor een natuurtuin zou kunnen maken? Toch maar een whatsapp gestuurd

De volgende dag stond Jeroen al in mijn tuin. Hij was meteen enthousiast en gaf aan met een andere Jeroen juist op zoek te zijn naar dit soort projecten. Het verduurzamen van stadstuinen. De eerste brainstormsessie met beide Jeroenen gaf mij al een goed gevoel.

Temeer omdat de expertise van beide heren (natuur en tuin) prima op elkaar aansluit. Maar ook omdat ik mijn eigen inbreng kwijt kon. Ik had vooral wat wensen voor wat betreft het materiaal gebruik en zitgelegenheid.

Maar ook het feit dat ik zelf uurtjes kon investeren in het realiseren van de natuurtuin sprak mij zeker aan. Afijn, met als uitgangspunt het eerste ontwerp, werd vooral ingezet op hoogte verschillen, een waterpartij en inheemse beplanting in de tuin. We zaten op de goede weg. Ik was wel licht sceptisch, maar toen de eerste bruine kikkers al vlot eitjes kwamen leggen in de vijver en ik vervolgens een sperwer een roodborst zag oppeuzelen op een verhoging in de tuin was ik definitief overtuigd.

Diverse soorten planten uit het zaaimengsel komen nu echt tot ontwikkeling en vormen een bont tapijt van bloemen.

Nu, ruim anderhalf jaar na het eerste ontwerp gebeurt er nu van alles in de tuin en in de vijver.

Jeroen Hooijmeijer heeft mij wat botanische kneepjes bijgebracht en uitgelegd welke planten wel en niet zijn gewenst. Zodoende ben ik nu zelf de grote grazer in mijn tuin, en reguleer ik de plantengroei.

Maar ook de baltsende salamanders in de vijver en de grote hoeveelheid bijen, hommels en vlinders die de tuin bezoeken zijn voor mij hoogtepuntjes.

En het gaat alleen maar mooier worden verzekeren beide Jeroenen mij regelmatig!

De Groene Jeroenen:

We hebben een enorme coniferenhaag die veel te veel schaduw in de tuin wierp vervangen door een natuurlijkere tuinafscheiding van meidoorn, kornoelje, veldesdoorn, wilde roos, sleedoorn en hulst en wortelscherm ingegraven tegen de woekerende bamboe rondom de tuin. Ronald heeft zelf het mooie bankje en pergola geregeld en gelukkig vroeg hij zelf om een nóg grotere vijver. We hebben flinke boomstronken neergelegd en extra schuilgelegenheid voor dieren gemaakt in de flinke heuvel achter het bankje. Zelfs wij zijn verrast door hoe snel deze tuin al zo rijk en groen is geworden. Het samenwerken met Ronald is geweldig bevallen en we gaan er zeker nog vaak kijken hoe het zich verder gaat ontwikkelen!

Zwartkopvuurkevers