Lang leve de tuin! Lekker buiten zitten of bezig zijn met mooi weer is heerlijk. Maar het klassieke ‘gazonnetje-tegelterrasje-bloemenperkje’ vinden wij saai. Terwijl uw paar vierkante meters bijna net zo divers, mooi en spannend kunnen zijn als het wildste stukje natuur. Wij vormen, samen met u, uw tuin graag om tot een verrassend rijk natuurparadijsje!

STADSTUINEN

De biodiversiteit neemt overal behoorlijk af. Vooral in veel stadstuinen is tegenwoordig maar weinig spannends aan wilde dieren en planten te ontdekken. Tegenwoordig is het merendeel van onze tuinen namelijk vooral gevuld met tegels, schuttingen, ‘strakke’ gazons, kaal geharkte grond en exotische beplanting. Oftewel; er is nauwelijks nog ruimte, eten, drinken of schuilgelegenheid te vinden voor wilde dieren en planten. Onze ooit nog redelijk groene tuinen veranderen steeds meer in tegelterrassen. Het verlangen naar rustgevend natuurgroen in onze jachtige maatschappij is groter dan ooit, maar we vinden het steeds minder rondom ons huis. Diezelfde prachtige stukjes natuurgroen buiten de stadsgrenzen, waar u graag in uw vakantie wandelt, zijn echter ook verrassend goed, of soms zelfs beter, te creëren rondom uw huis.

UW TUIN

Om met mooi weer lekker buiten te kunnen zitten voldoet elke tuin wel. Maar een kleurrijke, weldadig groene tuin waar allerlei vogels zingen, waar hommels, bijen, vlinders en libellen vrolijk rond snorren, waar kikkers rondspringen, waar u salamanders en stekelbaarsjes in kristalhelder water eitjes ziet leggen, waar de egel zijn hol wil maken, dat is geen tuin meer; dat is een een natuurtuinparadijs!

DE GROENE JEROENEN: WERKWIJZE

  • Wij komen de eerste keer vrijblijvend langs, bekijken de situatie, horen uw wensen aan en doen wat eerste suggesties.
  • Bij een goede klik maken we daarna een passend ontwerp en een begroting (€ 400,- ex btw voor een gemiddelde tuin van 100 m²; voor duidelijk kleinere of grotere tuinen gelden iets andere tarieven).
  • Het is vervolgens aan u of u alles vervolgens door ons wil laten doen (uurtarief), door een ander of desgewenst (gedeeltelijk) zelf.
  • De bodem is voor ons de basis en we streven er naar om zo veel mogelijk diversiteit te bereiken door hoogteverschillen, waterpartijen, nat-droog variatie en schuilmogelijkheden te creëren.
  • We communiceren makkelijk en laagdrempelig
  • We hergebruiken graag
  • We verkopen u geen zaken die we zelf ook niet zouden willen gebruiken
  • We bekijken steeds enerzijds wat ideaal voor de planten en dieren zelf zou zijn en anderzijds wat voor de tuinbezitter zelf prettig en praktisch is.
  • Naast al deze zaken letten wij ook op duurzaam regenwaterbeheer, hergebruik, zichtlijnen en geven wij duurzaam beheeradvies.

Bel de Groene Jeroenen en ga voortaan op natuurvakantie in uw eigen tuin!

HOE WERKT NATUUR?

Het oude natuurlijke Holland was zó vruchtbaar en mild dat in de lente en de zomer alles eigenlijk meteen dicht groeide. In dat schandalig onbeheerde oude natuurlandschap zorgden overstromingen, stormen, ijsgang en andere ‘natuurrampen’ er voor dat dat dichtgroeien op veel plekken niet lukte. Al dat overenthousiast groeiende groen werd ook nog eens enorm in toom gehouden door een gigantische massa aan plantenetende insecten en grazende zoogdieren. Wat het ene jaar een bos was kon een jaar later zomaar opeens een kale vlakte zijn. Die ‘natuurlijke vernielzucht’ zorgde zo steeds voor een enorme verscheidenheid aan dichte en open bossen, bosweides, moerassen en allerlei soorten ‘ruigte’. Die ‘natuurlijke dynamiek’ zorgde dus eigenlijk voor een continu veranderende, enorme rijkdom aan planten, dieren en landschapstypes.

Toen we die natuurrampen flink hadden beperkt en de gigantische massa aan groen-vretende dieren hadden laten verdwijnen moesten we zelf dat nog steeds overenthousiast groeiende groen in toom gaan houden. Dat moest natuurlijk altijd zo goedkoop mogelijk, dus dat gebeurde altijd nogal grootschalig en drastisch, met als gevolg allerlei beheerde landschappen die weinig overeenkomsten meer hebben met de oorspronkelijke enorm rijke natuur van hier.

HOE WERKT EEN NATUURTUIN ?

Bij gebrek aan die oorspronkelijke wilde grazers en natuurrampen zullen wij die rollen in de natuurtuin dus zélf zo veel mogelijk moeten gaan vervullen. Je kan een natuurtuin nog zo mooi mogelijk ontwerpen en realiseren, maar als je het daarna niet goed beheert wordt het alsnog een eenvormige, dichte jungle. U als natuurtuin-bezitter zal dan ook af en toe ‘oerosje en everzwijntje’ moeten spelen door steeds beetjes te grazen en te snoeien en af en toe zelfs iets ‘kapot’ te maken. Op die manier behoudt u een rijke en prachtige natuurtuin. Waar altijd zowel kale als begroeide plekjes zijn en zo voor elke dier en plant altijd een plekje te vinden is.

Kijk bijvoorbeeld hier hoe dat kan gaan!