Zo zag de Industrieweg in Vlaardingen er uit. De Ondernemersvereniging Groot Vettenoord en de gemeente Vlaardingen vroegen ons om ons licht daar eens over te laten schijnen. Na veel overleg en onderzoek leek er maar weinig qua natuurvergroening mogelijk te zijn. De grond zit hier namelijk vol leidingen en daar boven mag bijna niets veranderen. Ook moest er een strook van vier meter uit de slootkant vrij blijven zodat zware voertuigen de sloot leeg konden blijven schrapen… En toch bleek dit een officiële ecologische groenzone te zijn! Pffff… We wilden al bijna opgeven…

Maar toen!

Gelukkig stonden alle neuzen wel redelijk dezelfde kant op en met wat trekken en duwen kon er toch meer gedaan worden als we aanvankelijk dachten.

Dus maakten we een ontwerp en deze hier boven staande presentatieprent en kregen we groen licht.

…wordt vervolgd…

We zijn begonnen!

Half maart 2024 zijn we begonnen we met het planten van meer dan tweeduizend meidoorns, veldesdoorns, sleedoorns, gele kornoeljes, hazelaars, lijsterbessen, vogelkersen, vuilboompjes, hulsten, essen, boswilgen, eiken, Gelderse rozen, bosrozen, egelantiers en elzen. Deze zullen gaan zorgen voor een jaarrond superrijke haag vol bloemen, bessen, noten, gonzende insecten en zingende vogeltjes. Naar schatting zal deze haag over een jaar of vijf op zijn mooist zijn.

We bouwden twintig ‘beestenbankjes’; zitelementen waar bezoekers eenvoudig óp kunnen zitten, maar waar straks vooral heel veel wilde dieren ín kunnen zitten. Aan de achterkant zijn hellinkjes van aarde gemaakt zodat er eindeloos veel droge, natte, kleine en grote, schaduwrijke en zonbeschenen macro-biotoopjes ontstaan. Aan de voorkant kunnen allerlei soorten insecten, slakken, amfibieën en zoogdieren hun ideale plekje vinden en uitgraven in steile wandjes van aarde, zand of leem. Vooral allerlei soorten wilde bijen die bijna nergens meer natuurlijke ontstane steilwandjes kunnen vinden profiteren hier hopelijk van. Zo creëren we allerlei schuilgelegenheid waar veel en veel meer dieren zich veilig en thuis zullen gaan voelen dan in die voorheen zo kale grasmat. Bovendien fungeren deze bankjes als obstakels, waardoor er minder strak gemaaid zal kunnen worden, zodat er veel meer variatie in begroeiing zal ontstaan.

Ook werd er dood hout geplaatst, een verhard wandelpad aangelegd naar de Food Academy en wilde kruiden gezaaid. Natuurlijk is het tijdelijk een beetje een rommeltje, maar als het lekker gaat groeien wordt het al gauw heel mooi!

Aan het begin en aan het eind van de Industrieweg komen er mooie ‘natuurrijkpoorten’, gesmeed door Voscon uit Vlaardingen. Deze zullen begroeien met allerlei inheemse klimplanten zodat het groene natuurtunneltjes worden die de bezoekers op een leuke en chique manier uitnodigen tot een bezoek. Informatieborden en prullenbakken zullen nog volgen.

Bloemenpracht kunnen we dit jaar al verwachten, maar door een goed maaibeheer zal dit ook met de jaren steeds meer en mooier gaan worden.

Wordt vervolgd!